Selectează o Pagină

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului, acea lentila intraoculara asezata in spatele irisului. Apare de obicei la persoanele trecute de 60 de ani, dar in ultimul timp este intalnita si la varste mai mici, uneori chiar si la copii. Cataracta se poate dezvolta si ca urmare a unor inflamatii intraoculare sau traumatisme ale globului ocular. Cataracta senila se instaleaza progresiv, cu pierderea claritatii imaginii, de multe ori pacientii spunand ca vad ‚ca prin ceata’, culorile devin mai sterse, acuitatea vizuala descreste progresiv. Uneori, prin modificarea consistentei cristalinului , indicele lui de refractie se modifica, ochiul devenind miop, multi dintre pacientii care purtau ochelari la citit putand sa vada la aproape fara acestia.

Singurul tratament al cataractei este cel chirurgical si consta in inlocuirea cristalinului cataractat cu unul artificial. Cel mai frecvent, aceasta operatie se face prin procedeul numit facoemulsificare care foloseste ultrasunete pentru fragmentarea nucleului cristalinian si care ulterior este astfel extras. Implantele oculare sunt confectionate din materiale bine tolerate de ochi. Cele mai multe sunt din plexiglas sau substante suple cum ar fi siliconul, hidrogelul sau acrilatul. Unele se fixeaza in locul vechiului cristalin in capsula acestuia, iar altele, in masura in care conditiile nu permit aceasta prima optiune, se pot fixa la sclera sau in fata irisului in camera anterioara.
Momentul operator se alege atunci cand cataracta provoaca o jena in calitatea vederii nefiind recomandat sa se astepte pana devine foarte dura. Este o operatie foarte tehnica care se efectueaza sub microscopul operator, cu rezultate foarte bune. Atunci cand exista si alte afectiuni ale ochiului sau afectiuni ca diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, hepatite cronice, boli hematologice, rezultatele postoperatorii pot sa fie influentate de existenta acestor afectiuni. Uneori, din cauza cataractei foarte avansate, chirurgul nu mai are posibilitatea examinarii ochiului in spatele cristalinului, iar daca pacientul are si alte afectiuni cum ar fi cele ale nervului optic sau retinei, acestea vor compromite rezultatul postoperator.