Selectează o Pagină

Retina este un tesut foarte fin care tapeteaza peretele intern al ochiului. Ea functioneaza ca un aparat foto utilizand fotoreceptori sensibili la lumina si care capteaza imaginile. Acestea sunt apoi transformate in impulsuri electrice si transmise pe calea nervului optic la creier unde vor fi decodificate. Fara o retina intacta, vederea este imposibila.

Decolarea de retina reprezinta desprinderea retinei de pe peretele intern al ochiului si duce la pierderea vederii. Cele mai frecvente situatii de decolare de retina apar odata cu inaintarea in varsta. Cavitatea posterioara a globului ocular este umpluta cu un gel numit corp vitros. Cu timpul acesta se lichefiaza si se contracta tragand odata cu el si retina, producand rupturi retiniene. Prin aceste rupturi se va infiltra fluid din cavitatea posterioara, ducand la decolarea retinei. Miopii sunt cei mai susceptibili de a dezvolta o decolare de retina. De asemenea ea poate sa apara dupa traumatisme oculare, inflamatii intraoculare, tumori intraoculare, in cadrul retinopatiei diabetice, la prematuri cu varsta gestationala mica si greutate mica la nastere. Tractiunile asupra retinei sunt tradate de aparitia senzatiilor de „fulgere luminoase” sau „stelute” care sunt stationare intr-o anumita zona. Cand sunt insotite si de hemoragii in vitros sunt percepute ca o „ploaie de funingine”. Atunci cand se produce si decolarea retinei, ea se tradeaza prin aparitia unei umbre negre in campul vizual care are tendinta sa se extinda.

Tratamentul trebuie instituit precoce. Rupturile retiniene sunt mai usor de reparat, se rezolva prin fotocoagulare laser sau crioterapie. Decolarea de retina se rezolva doar chirurgical. Reusita interventiei chirurgicale depinde de timpul scurs de la producerea evenimentului, localizarea si marimea leziunii.