Pentru un nou-nascut vederea este un proces care se invata la fel ca si mersul sau vorbitul. Daca progresul facut de cei mici in ceea ce priveste mersul si vorbitul este vizibil parintilor, dezvoltarea vederii ramane imposibil de urmarit de catre acestia.
In medie, un copil din cinci are un defect de vedere nedepistat pana la varsta de 4 ani. Copiii in cauza nici nu pot sa remarce si nici sa reclame vederea slaba: ei cunosc lumea inconjuratoare doar prin ochii lor, lipsindu-le posibilitatea de comparatie.
Testarea copiilor ar trebui inceputa cat mai devreme, preferabil inaintea varstei de un an. Ulterior acesteia verificarea trebuie repetata regulat, deoarece in timpul cresterii pot sa apara noi probleme care depistate la timp sunt mai usor de tratat. Un punct important este determinarea refractiei sau altfel spus determinarea dioptriilor. Aceasta trebuie facuta anual pentru ca valorile refractiei se modifica deodata cu varsta.
Pana nu demult diagnosticul defectelor de vedere la copii era amanat pana dupa varsta de 3-4 ani datorita colaborarii dificile a celor mici si a lipsei unei aparaturi special adaptata acestor nevoi.
Acum este posibil sa beneficiati de un examen complet al copilului inca de la varsta de 6 luni. Aparatul Plus Optix permite o abordare foarte prietenoasa a micului pacient, are un design atractiv, masurarea dioptriilor se face de la distanta de un metru, nu necesita picaturi, copilul putand sta singur pe scaunel sau in bratele parintilor. Este o metoda rapida, nedureroasa, neinvaziva si usor de acceptat de copii.
Aparatul detecteaza toate viciile de refractie cum ar fi: hipermetropia, miopia, astigmatismul. De asemenea determina prezenta strabismului si masoara gradul acestuia, masoara diametrul pupilei si vizualizeaza usor existenta unor opacitati cristaliniene sau vitreene centrale.
Cu ajutorul lui se pot descoperi din timp existenta defectelor de vedere bilaterale sau unilaterale, permitand o corectie precoce a viciilor de refractie cu rezultate net superioare. Acest tip de investigatie are si o valoare prognostica foarte buna permitand oftalmologului sa faca o apreciere asupra evolutia dioptriilor la copil, parintele putand cunoaste din timp daca exista riscul dezvoltarii unui defect de vedere.
Cu cat o problema a ochilor este depistata si tratata mai devreme, cu atat sansele de a avea o vedere buna cresc! Sanatatea ochilor celor mici are o importanta majora: un deficit de vedere ca urmare a unei dezvoltari necorespunzatoare va diminua performantele copilului la scoala, va spori pericolul de accidente iar in final poate deveni o piedica in alegerea unei profesii.